Photobucket

Nice Photos for your eyes

From ARB Cycling Team.

Photobucket

Nice Photos for your eyes

From ARB Cycling Team.

Photobucket

Nice Photos for your eyes

From ARB Cycling Team.

Photobucket

Nice Photos for your eyes

From ARB Cycling Team.

Photobucket

Nice Photos for your eyes

From ARB Cycling Team.

Friday, March 25, 2011

ARB Sharing Article #4: Necessary Mountain Biking Accessories


Macam biasa dicilok utk dikongsi bersama. Basically utk beginner, atau yang nak join kayuh tapi malu2 badak. klu PRO nk baca pun boleh. Eh korang PRO ke? tersengih2.. jgn perasan PRO la bro. hehehe.. dah dr xde apa nk buek, ko baca je la.
==========================================================
A Guide to What You Need.
There is no shortage of mountain bike accessories and related product that you can buy. The sales staff will certainly sell you anything they can but the real question for beginners and bikers on a budget is not what mountain bike accessories are cool, but what you need to have to make your rides safe and enjoyable. Start with these accessories and you won’t come up short on the trail.

The Bike Helmet – The Most Important Mountain Bike Accessory

This is a shameless plea, but please wear a bike helmet. Nobody should be on a bike without a helmet. There have been too many people with serious head injuries that could have been prevented if they were wearing a helmet. Modern mountain bike helmets are both comfortable and stylish and everyone on the trail wears one.

Mountain Bike Gloves – A Mountain Bike Accessory for Comfort and Safety
When you ride, your hands can take a beating. Beginners who tend to keep a death grip on the handlebars can be especially brutal on their hands. Your hands are also one of the first things to come down to the ground when you crash and everyone crashes at some point. Mountain bike gloves are a great mountain bike accessory because they take the beating for you. I recommend full-fingered gloves over the cutoff finger type. Don’t get caught red handed.

Mountain Bike Shorts – Ride Longer and Stay Comfortable
The first few mountain bike rides you take can be a bit uncomfortable on the rear end. Your body does adjust to this after a few rides, but bike shorts are a great accessory that can help keep it to a minimum. Fortunately, the days of the tight fitting Lycra mountain bike shorts are over. You can still buy them and some racers still use them but the more comfortable padded mountain bike shorts of today look and feel much more casual.

Mountain Bike Shoes – Pedal More Efficiently and Keep Comfortable
You need to pick the type of shoes you wear depending on the type of pedals you have and the type of riding you want to do. If you have clipless type pedals, as I recommend for most types of riding, you will need to get some mountain bike specific shoes to accept the special cleat for your pedals. A good mountain bike shoe will be durable, comfortable and should have a stiff sole for better pedaling efficiency. You should also pick the right shoe for the terrain you will be riding in.

Eye Protection – Protect Your Vision from Wind, Bugs, and Dirt
Something in your eye can run you right off the trail and into trouble. Eye protection such as sunglasses or clear-lensed glasses help keep your eyes free from debris as well as protect them from the wind that can cause your eyes to tear and blur your vision. Make sure you use non-breakable lenses for safety.

Hydration System – Keep Yourself Hydrated for Better Energy and Health
Bring either a water bottle with you or as I recommend take a hydration backpack such as a Camelbak or similar product. It is easy to let yourself get dehydrated so bring water with you and drink it on the trail to keep your body running properly as you ride.

Trail Repair Kit – Make It Home When it Counts
Its not too hard to get stuck in the woods if you don’t bring the most basic mountain bike accessories for the most common repairs on the trail. To be prepared bring a multi-tool designed to repair bikes, tire levers and a patch kit for fixing flats, an extra tube in case your tube us un-repairable, and a mini-pump.

Enjoy your ride!

Monday, March 21, 2011

Teres Bergolek..??

Jamboree T Batik minggu lepas tinggal kenangan. Minggu ni ARB nak kayuh santai dengan bermain teres. Dah lama tak jenguk denai-denai dan lorong-lorong Tom and Jerry belaan ARB.


Sampai je tempat pertemuan, tak sangka pulak ride pagi ahad ni mendapat sambutan ramai rider. Kali ni 3 riders dari kaum ibu join sekali, meriah bro...



 Sesampai je teres pertama, selepas rider2 senior membuat demo melayan teres, rider2 junior pun mencuba nasib. Nampaknya nasib tidak menyebelahi 2 riders la.. bergolek diaorg dengan bike. Takpe.. mula2 je tu, lama2 terror la korang. Geng2 senior pun macam tu jugak, saja diaorg takmo cerita. Cover line la tu..


Chif tak sabo2 nak ngetes teres dengan DaBomb nye...



Din... muka puas selepas membalas dendam, ko balas dendam dengan beskal ko ke dengan teres din? Semuga beliau akan lebih mesra dengan beskal beliau lepas ni.
















Masing bersedia untuk long downhill.

Alamak!! apa dah jadi ni bro?
Sapa ni? Takpe2.. saja dah lama tak buat aksi-aksi stunt la tu..

Monday, March 14, 2011

Teluk Batik Jamboree D'Day..Part 2

Sambungan dari PART1


Malam sebelum hari kejadian, tatkala hujan turun renyai terserempak dengan rakan2 kayuh dari Kuala Kubu, AsSakinah. Apalagi, walaupun dah makan, kami ngeteh lagi sekali.

PAGI KEJADIAN
Macam biasa, masing-masing setting bike.
Chif dengan DaBomb fullsus, Yus dan Meridanya, Hisham dengan Santa Cruz superlite..
Nizam lak belek Polygon.
Masing2 tengah menjampi.. cehh. Apa barang jampi2 ni. Nak kayuh pun jumpa bomoh ke?
jangan marah haa..

Captain dan Ahli keluarganya.
Sungguh bersemangat Family ni. Boleh menjadi contoh, usia bukan penghalang.
Apa yang penting.. kerjasamaaaa... 

Zaly wakil ARB bersama PRCC..
Ni pun satu contoh gak.. Team yg terkenal dengan kerajinan menyertai Jamboree..
lebih2 lagi si Rosdan tu.
Lepas ni Jamboree mana lak Bro???

Macam biasa.. kontrol macho untuk pose terbaik sebelum kayuh..
Amboi.. masing2 tarik nafas ke?

Tu dia.. nak mula dah ni..

Ha.. yang ni baru pendakian pertama, dia kasi road..
apa barang xde problem punyoo..

Pastu dia kasik kitaorg kayuh atas jambatan.. 
sekali pandang macam jambatan Pulau Pinang plak.

Pastu lalu lak sebelah laut.. alamak teringat kat joran aku yang tergantung
kat umah..

(Perhatian!! 4 keping gambo di atas diambil dari album Bro Noor Hisham)
 Many Thanks from ARB.

Ha.. dah start dah mendaki bukit yang tak abis2..
Kalau dia bagi lama lagi boleh buasir dibuatnya..
Bro tu sampai terkangkang la...

Hisham ke tu? ye la.. pantang nampak kamera.. bagus2..
Ni kira baru tahap awal2 lagi ni.
Yus dan Chif.. 
bape lama lagi nak menolak ni.. dah macam
ketapi eksiden den tengok ni..
Ce cite..ce cite..
tengkurak kamu kata Yus.. hampeh
Aku ce cite korang tak percaya..
korg tengok buntut chif masa menolak tu. Kan tonggek tuuu
Dibaginya lagi 1/2 jam menolak, memang buasir jawabnya.
Dah... jgn tgk buntut chif lama2. Makan penampor dia karang. aku tak mo tanggung..

Woiii.. sila panggung korang ye..
Nasik takde ke?

Bapak dan anak.. steady la

Sempat lagi chif merepair.. bagiuh betul la..
Anak Sapa la ni.. hahaha

Dah.. kita lupakan bab mendaki tahap buasir.
Bila dah mendaki mesti ada turun.. tapi sekali dia bagi turun perghh memang lemak.
Cuma krim je kurang, tu pasal ada yang turun menolak, tu pun ada yang tergolek2 kebawah.
Kesian satu brader tu..nak amik gambo dia tergolek pun tak tergamak.

Korang kenal sapa tgh amik gambo tu..
Tu lah Bro Pudin TTG. Dasat dia punya posing nak ambik angle.
Kat sini la aku berkenalan dengan beliau.. rupanya2 dia ada rumah di BTP depan sekolah.
Sekarang rumah tu disewakan. Beliau menetap di Kedah sekarang kalau tak silap.
Kalau mai sini Jom la kayuh di trail ARB.

 Ada lagi acara mendaki.. bukit batu la plak..
Acara terakhir mendaki bukit.. yang tinggi la. yang kecik2 ada lagi sebelum downhill
terus ke main road.
 
 Bila dah layan downhill ala-ala frim dan kiara mana sempat nak berenti ye tak.
Kawan2 pun semua dah laju ke depan.
So tamat la perjalanan Jamboree Teluk Batik.

Tahniah la buat penganjur yang susah payah recce trail mendaki tu.
Macam2 sumpah seranah yang kami dengar dalam hutan.
Kekadang ada betul jugak kata2 rider tu..

Mendaki Bukit tu lumrah MTB.. tapi ber agak2 la.
Kesian kat rider2 yang baru nak berjinak2 dengan MTB.
Mau terencat diaorg nak join jamboree lagi.

SELIT SIKIT

Pentas Ucapan dan penyampaian hadiah.
Raja Bukit, Uncle ni umur 60+thn.
Apa??.. tak percaya??
Cashier dan Guard di Apartment Bukit Permata..
Cashier Pening.. Kesian dia..


Gambar ehsan dari Abg Saifudin; klik SINI utk cerita lanjut Jamboree Teluk Batik.

TELUK BATIK JAMBOREE D'DAY.. Part 1









Chief Rahim bersama Terrano.
Dah macam kenderaan kebajikan masyarakat.
Semuga Tuhan saja yang membalasnya.


Sambil menunggu yang lain,
sempat lagi pekena power root.
Yusri nak pow air tu, tapi chif tak bagi.
Macam budak2 la..




Sebanyak 8 buah kenderaan berkonvoi dr Bdr Tasik Puteri ke Teluk Batik.Tu tak kira lagi berapa bnyk keta yg turun dr KL, klu selangor lagi la banyak. Klu dr kedah ke Penang ke, eh lagi la banyak.. malas la aku nak kira.. haha saja nak bagi yang tak join tu jeles.

Sampai di Apartment Bkt Permata, tempat lepak ARB lebih kurang kul 12 la, pastu loading barang, kul 1:00 tghari terus ke Pantai Teluk Batik utk lunch sambil tunggu masa utk collect goodies. ARB amik 5 apartment sebab ada yang bawak family. Kali ini 2 org wanita dan 4 remaja kayuh bersama. (Alamak camne leh lupa amik gambo? nanti aku upload lagi klu ada geng yg amik gambo apartment tu.)


Hahah.. sampai2 jumpa tandas awam. Cantik tak? Lepas kayuh boleh mandi kat sini bro.

Anak sapa la ni ye..

Chif, Hisham dan Yusri.
Kome bersantai ye yop!


Amacam bro.. ada rasa menyesal tak untuk sapa2 yang x join?
(Jgn marah ha.. saja kasik perangat!!)
Best bro, bersantai bersama family.. ramai2 dengan kawan.
Pastu esok kita kayuhhh



Lepas dapat goodies, balik rumah, membuto dari kul 3.30 ptg sampai kul 5.30 ptg.
Bangun tido apo laie.. terjun tiruk kat kolam la..
Bapak dengan anak samo jo.. bapak yang lobih haaa...

Bab Kayuh kita sambung esok la.. tungguuuu....

TAMBAHAN


 Ini la rupa apartment ARB menyewa.. Tmn Bukit Permata.

Sambung ke PART2

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails