Photobucket

Nice Photos for your eyes

From ARB Cycling Team.

Photobucket

Nice Photos for your eyes

From ARB Cycling Team.

Photobucket

Nice Photos for your eyes

From ARB Cycling Team.

Photobucket

Nice Photos for your eyes

From ARB Cycling Team.

Photobucket

Nice Photos for your eyes

From ARB Cycling Team.

Monday, December 31, 2012

KAYUH LASAK - X RATED 2 DEC 2012


Assalamualaikum.. salam sejahtera.
Ahaaa.. blog lain dah lama cite, tapi tak kira la walau org kata dah basi, nak gak cerita. Bukannya apa,
Kawan2 yang pergi berkorban penat lelah, duit dan keluarga utk berkayuh di Kayuh lasak ni. So rasa unfair lah kalau ARB tak slot in kan kisah rider2 ARB ni. Dah la bila dengo je Kayuh Lasak, ciput je yang nak register, tu yang register, yang pegi lak, lagi la ciput.. tak tau la takut ke, segan ke.

So, info KL X-Rated Dec 2012 ni, yang register nyer 9 org, last2 yang pegi 3 org je.. kesian konvoi kali ni. Anyway, memang berjiwa kental 3 riders ni, Azlin, Hadi dan Wadi.
Tu belum dengar cite Azlin camne dia nak sampai ke Penang pastu camne lak dia survive di malam sebelum kayuh start. Pergh, nangis beb kalau dengar... tak caya korang suruh dia cite lagi. Gua tak tipu bro.

ARB dan AsSakinah (sedihkan tgk muka Azlin tu)

Azlin dan Hadi D'artist (Hadi, ko tak patut la.. hahaha)

Wadi (nampak belakang je..)

Acara dah mula... Azlin di celah2

Sempat lagi posing. Artis la katakan...

Pandangan biasa di Kayuh Lasak.

Hadi.. mamat ni mmg stylo

Azlin dengan penampilan baru 'musang berjanggut'

Wadi (dari KL ke Jitra kemudian turun ke Penang)

Apa pun citenya suka ke duka itu la pengalaman kayuh. Tak kira la Lasak ke tak Lasak. Sebagai rider MTB ni, kalau boleh apa saja event kita nak cuba. Berjaya habis atau tak, itu belakang cerita, yang penting kita cuba. 
Tak perlu segan2 kalau tak habis, sebab kudrat kita, cuba saja yang termampu. Bak kata orang, challenge diri sendiri bukan nak lawan org lain. lagi satu kita punya duit dan basikal, apa org lain nak kecoh ye tak? Anyway, dalam berkayuh kena jaga kesihatan diri jgn over, bahaya sebab dah ada kisah yg terjadi utk ingatan semua.

Akhir sekali Tahniah kepada Anda bertiga yang Berani!! dan semua peserta MTB di X Rated.

Wednesday, December 19, 2012

Aku Bercerita - Back to Basic. (Mountain Biking)

Aku Bercerita - Back to Basic. (Mountain Biking)


Ada sesuatu menarik tentang basikal gunung. Mungkin ketagihan rasa melantun sepanjang rupa bumi yang kasar atau keseronokan mendaki bukit yang curam dan ditambah kelajuan maksimum sekitar selekoh ketat. Adrenalin memuncak!!!! Apapun alasan, ramai rakyat Malaysia sudah mula dan sudah terjebak dengan sukan popular ini.

Anda tidak perlu pro untuk berbasikal gunung, tetapi anda tidak boleh terus melompat ke atas basikal dan berkayoh serta-merta. Berbasikal gunung memerlukan gabungan kekuatan, ketahanan dan kemahiran. Untuk mendapatkan kombinasi yang betul, anda perlu berlatih. Sekeras mana anda perlu berlatih, ianya bergantung kepada berapa seriuskah anda. Penunggang mingguan mungkin memerlukan lebih sedikit daripada peralatan yang betul, beberapa amalan dan memanaskan badan yang baik, tetapi penunggang yang mahu menjadi pro mungkin perlu untuk menghabiskan berbulan malah bertahun-tahun untuk menyempurnakan helah dan teknik mereka. Itupun belum diperhalusi dari segi wang ringgit yang akan dikeluarkan.

Beberapa tips bermanfaat tentang peralatan, membina ketahanan dan cara untuk kekal selamat semasa berbasikal gunung.

Pemilihan Jenis Basikal Gunung

Full Suspension
Basikal gunung boleh berharga dari ratusan ringgit hingga ribuan riggit. Anda perlu mempunyai bajet dalam fikiran. Basikal lebih mahal direka untuk penunggang yang serius kerana ianya dibuat dari bahan yang berkualiti tinggi.

Basikal gunung datang dalam beberapa gaya yang berbeza:

  • Basikal merentas desa (Cross Country MTB or XC) adalah ringan dan cekap. Sesuai untuk laluan lancar dengan bukit bukau sederhana, tetapi tidak digalakkan untuk permukaan kasar yang agak besar radiusnya. Basikal gunung Trail (Trail MTB) diubah suai dari basikal merentas desa dengan penggantungan lembut (suspension) untuk pengendalian halangan besar.
  • Semua basikal gunung (All Mountain MTB) dibina untuk mengendalikan kawasan kasar dan pelbagai bentuk mukabumi. Mereka lebih berat daripada basikal merentas desa, dan boleh memanjat bukit dengan mudah. 
  •  Basikal Turunbukit (Downhill MTB) dibuat untuk kelajuan. Mereka mempunyai penggantungan lembut yang lebih baik. Digunakan untuk laluan extrem kasar serta curam, walaubagaimanapun tidak sesuai untuk menunggang bukit. 
  •  Basikal melompat kotoran (Dirt Jump MTB). Lebih kecil dan dibina untuk menahan lompatan besar dan tinggi. 
  • Basikal gunung juga datang dengan dua jenis penggantungan:
Hardtail
Penggantungan basikal penuh (full suspension) mempunyai kedua-dua depan dan penggantungan belakang. Mereka lebih berat, lebih selesa dan lebih mudah untuk mengawal daripada basikal ekor keras (hardtail). Basikal Hardtail mempunyai penggantungan depan, tetapi tidak ada penggantungan belakang



Peralatan Yang Betul

Basikal sudah dibeli? Anda akan memerlukan beberapa perlatan untuk melindungi anda daripada unsur-unsur dan menjaga keselamatan kamu pada sepanjang laluan.
  • Pakaian? Seluar berpad akan membuat anda lebih selesa untuk tunggangan jangkamasa panjang. Jersi reflektif jika anda akan menunggang pada waktu malam. Pad lutut dan siku akan membantu melindungi anda. Sarung tangan juga adalah satu keperluan.
  • Pilih topi keledar sesuai. Topi keledar mestilah muat, dan ia tidak seharusnya bergerak apabila anda sengetkan kepala anda. Lubang tambahan akan meningkatkan peredaran udara ke kepala anda. 
  • Jika anda mempunyai pengayuh clipless, anda memerlukan kasut yang sesuai dengan cleats pengayuh anda. Kasut harus selesa dan tahan untuk membantu anda mengayuh dengan lebih cekap. 
  • Sepasang cermin mata hitam bertindak melindungi mata anda dari sinar ultraviolet matahari, dan menhalang kotoran, angin dan serangga. 
  • Air adalah kemestian untuk mengelak dehidrasi. Pastikan anda mengambil minuman setiap 20 minit atau lebih, walaupun anda tidak dahaga.  Juga, bawa bersama makanan ringan, seperti bar tenaga atau buah-buahan untuk memberi tenaga.
Pantang larang

Seperti sukan lain, berbasikal gunung peraturan dan pantang larang. Berikut adalah beberapa peraturan penting yang perlu diingat:
  • Menunggang hanya di laluan terbuka. Sentiasa ikuti tanda-tanda dan penanda laluan. Fahami laluan dengan baik. 
  • Sentiasa dalam kawalan. Perhati kelajuan anda, perlahan diselekoh tajam dan jangan cuba sebarang helah melebihi tahap kemahiran anda. 
  • Penampakan kehadiran. Apabila anda berkayoh menghampiri penunggang lain. Biarkan mereka tahu anda menghampiri dan beri isyarat yang anda mahu untuk memotong. 
  • Sentiasa bersedia. Bawa bersama kit pembaikan dan bekalan tambahan, supaya anda tidak terkandas di laluan. 
  • Bersih. Sebarang sampah anda membawa bersama anda perlu pergi pulang ke rumah dengan anda atau dilupuskan dengan betul. 
  • Awas binatang liar. Jangan sekali-kali mendekati haiwan liar atau mengganggu mereka.
Stamina, kesihatan dan ketahanan

Berbasikal gunung memerlukan kekuatan, ketahanan dan kemahiran. Anda tidak perlu menunggang 50 km melalui kawasan kasar pada hari pertama anda. Anda perlu membina daya tahan dan meningkatkan keupayaan aerobik anda secara berperingkat serta mengamalkan kemahiran secara perlahan-lahan sehingga anda mahir. Berikut adalah beberapa teknik latihan:
  • Mengayuh  ke atas dan ke bawah bukit, berselang-seli dengan selang kelajuan atas jalan lurus. Matlamat anda adalah untuk mendapatkan kadar jantung anda sehingga 50 hingga 85 peratus daripada maksimum. 
  • Amalkan mengendalikan basikal anda dalam pelbagai rupa bumi. Cuba laluan berbeza rupabentuk mukabuminya dan sentiasa bertukar jenis laluan sehingga anda pasti bahawa anda mahir mengawal basikal anda.Setiap kali anda menunggang, ambil sekurang-kurangnya 20 minit terlebih dahulu untuk memanaskan badan. Ini meningkatkan aliran darah ke otot anda serta dapat mengurangkan risiko kecerderaan.
  • Melakukan latihan lain seperti berenang, berjalan, angkat berat dan berjogging.
Pemilihan laluan

Terdapat banyak denai merentasi Malaysia. Laluan boleh terdiri dari licin, mudah, kasar dan berbatu. Apabila memilih laluan, memilih dengan bijak berdasarkan tahap kemahiran anda dan sejauh mana anda mahu menunggang.
  1. Penunggang baru perlu memilih denai yang kurang licin, rata dengan beberapa selekoh tajam dan tidak terlalu curam.
  2.  Penunggang perantaraan mungkin mahu menambah kayuhan pendakian bukit, tempat sempit dan switchbacks (laluan zigzagged) untuk mencabar mereka.
  3. Penunggang maju boleh mencuba laluan yang lebih teknikal atau sukar..
  4. Profesional cenderung ke denai extrem, teknikal panjang dengan banyak batu, switchbacks, mendaki tinggi dan penurunan curam. Orang baru dinasihat supaya tidak mencuba laluan ini.
Walaubagaimanapun, ianya bergantung kepada kemampuan diri masing masing.

Saturday, December 8, 2012

FRIM - 25/11/2012


Agak lama tak layan FRIM bersama2 geng ARB. So berkat jersey baru, ramai jugak la yang berminat untuk layan trail FRIM ni.

Macam biasa seawal 8:30am sampai di Hospital Sg Buloh, park kereta, kasi turun bike. Walau macam mana pun tak boleh lawan Azlin la.. Dia sorang2 kayuh dari BTP. Dengar cite kul 6:50am golek, sampai di Hospital 7:40pg. Katanya untuk training kayuh lasak pd 2 Dec 12 nanti. Rajin member aku sorang ni.

Kali ni rider2 yang turun ada 11 org.. Tapi sayang, masa layan Steroid, ngam2 sampai atas, skrew saddle member sorang ni boleh pulak patah. Naya betul, tak boleh buat apa2. Terpaksa la member menolak basikal balik ke parking keta tunggu kami semua abis layan. Takkan nak duduk atas seat post kot.. 

Dari kiri: Din, Wak, Along, Azmi, Rani, Izam, Azlin, Farid, Shukri, Azman.
Photographer: Semboyan.

Azlin

Selepas layan bukit Jerat Cina

Sudah masuk ke Bukit Palang.

Steroid

Woit.. sapa yg melepak tu??

Apa pun tak boleh.. tak dapek den nak tolong.Macam mana screw ni boleh patah?

Lepas layan, kitaorg lepak makan minum di dataran FRIM.
Terjumpa lak Joe Yakfur. So posing lagi.. hehehe

Ada org kantol, kayuh siap bawak sikat dalam poket seluar.. hahaha

Dah layan seronok2.. dah puas hati, jom balik la kan..

Jumpa lagi ye FRIM... 

Kayuh Selalu Bro.

Thursday, December 6, 2012

Nite Ride lagi..

23/11/12.. tetiba je ada mood nak kayuh malam.. Din Scott, Azman Leper, Shuk, Fadzli dan Semboyan.

Tak jauh pun.. lebih kurang 25km je kot.. route pergi: GVP - Bai World - C/Home. Lepak minum. Route Balik: C/Home - simpang Kundang (selekoh monyet) - pekan Kundang - Desa Puteri (jalan baru) - BTP Golf Club - Medan Puteri - GVP. Ok la, dari takde keje membeso kan perut je.

Shukri dan Fadzli
 
Din Scott

Azman Leper the designer

Kuda Padi... kekekeke

Adios..

Monday, November 26, 2012

Liputan Lump Sum Version 2.

Liputan Lump Sum Version 1 di Selagi Ada Kudrat

Recce YCC - 13/10/12
Azlin - Rani - Capt Yaafur

Trail yang sudah dirasai oleh peserta YCC, lazat kan??

Man - Amirul; Stylo la korang..

Uphill "demo" by Azlin

Refreshment time..
Actually, masa ni hujan lebat.. balik lenjun... 

Recce YCC 30/10/12
Capt mintak recce lagi, ARB no hal, so kasi semboyan satu kali, ada la kaum jugak nak follow..
Atan, Bro Man, Capt dan anak Harun.

Posing itu pasti..

Capt "meninjau"

Atan-Capt-Rani-Anak Harun-Din Scott

Sesat ye bang?? lain kali jangan celupar.. hehehe

The Day Before..

Kayuh before hari kejadian, antara tujuan utk tunjuk trail kat anak semboyan si Hakim.
Sebab dia satu2nya wakil ARB yg berkayuh sebagai peserta. Yang lain jadi pak guard sukarela tepi jalan, dalam hutan dan di CP.

Hakim-Hadi-Anak Wak

Posing itu memang pasti..

Wak Ghost di Bukit Capt.. 

Hadi, Bike dah servis belom? Di Bkt "Zaly" ehh.. ada ka?

Dah lama tak masuk.. situasi suda lain..
Ku pikir 2 beradik.. rupanya 2 pupu.. layan jugak bkt ni..

Jom Kayuh lagi..

Wednesday, November 7, 2012

YCC Lake Princess Fun Ride D'Day - 4/11/2012


Alhamdulillah walaupun bukan ARB yang menjadi host, tapi kami berbangga sebab sahabat kayuh kami Yaafur telah berjaya untuk membawa seramai mungkin kaki kayuh MTB ke laman kayuhan kami (ARB/YAAFUR dan BBB) di Tasik Puteri. Rata-rata, YCC fun ride telah mendapat makluma balas yang positive dari peserta.

Jika anda menjadi follower di ARB Cycling Team Group FB, mungkin anda tahu penglibatan ARB dalam event ini. Walaupun trail hanya 26Km, tapi agak secukup rasa untuk semua golongan dari beginner hingga ke hardcore rider untuk melayan nafsu masing2. Dan sesuai la dengan nama fun ride yang diberi.

Bagi Pihak Yaafur Rakan Kelab kayuh di Bandar Tasik Puteri, ARB ingin menyampaikan rasa terima kasih penganjur kepada semua peserta yang menyokong YCC (Yaafur Cycling Club) Lake Princess Fun Ride.

Next Time jika Yaafur buat lagi, kemungkinan 40KM trail kita hidangkan untuk kaki2 MTB.

Antara aksi-aksi peserta.







Junior2 ARB

Luqman@Semboyan Jr.

Adam@Umar Jr.


Antara Marshall2 yang bertugas..



Tahniah kepada Yaafur Cycling Club (YCC) yang dapat menganjur satu MTB Jamboree bercorak fun ride dengan jayanya.
Satu acara yang simple ringkas tapi padat dan dapat memberikan kepuasan kepada peserta.

Dan

Tahniah juga kepada anda peserta yang menyokong acara YCC Fun ride ini.

Akhir Sekali..

ARB ingin juga berterima Kasih kepada rider2nya yang volunteer untuk menjadi marshall membantu Yaafur dalam event ini iaitu:

Azlin, Rani, Hadi, Azman, Wak, Paei, Haizat and Son, Bro Azhari, Umar the runner dan Bro Wazir.

  KAYUH SELAGI ADA KUDRAT!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails