IMAG2526

Nice Photos for your eyes

From ARB Cycling Team.

IMAG2530

Nice Photos for your eyes

From ARB Cycling Team.

IMAG2548

Nice Photos for your eyes

From ARB Cycling Team.

IMAG2521

Nice Photos for your eyes

From ARB Cycling Team.

IMAG2041

Nice Photos for your eyes

From ARB Cycling Team.

Monday, April 9, 2018

GUS GAP 2018

Assalamualaikum,

Entri kali ni untuk cover trip hiking ARB ke Gunung Gap & Ulu Semangkuk pada 25 Feb yg lepas.

Total seramai 22 orang yg join trip kali ni. Kesian cip Zaly terlepas trip, takde rezeki sebab demam.
Detail tentang Trail:
  • Height : 3868 feets (1183 meters) - Gunung Gap   
  • Height : 4558 feets (1394 meters) - Gunung Ulu Semangkok
  • Location : The Gap Resthouse, Fraser Hill Gap, Kulau Kubu Bharu (Selangor)
  • Usually it takes 45 minutes to 1 hour from peak to reach the Gunung Gap summit, continue 1 hours 45 minutes to 2 hours from Gunung Gap summit to reach Gunung Ulu Semangkok summit
  • Distance : about 3 KM
  • GPS Coordinate : 3.692597,101.7486
  • Credit from Blog http://mchiker.blogspot.my/2012/05/gunung-gap-and-gunung-ulu-semangkok.html

Perjalanan 800m pertama tu memang azab beb. Rasa menyesal nk tidur dalam kereta je masa tu. Hahaha.

OK Jom layan gambo dulu:

Briefing dulu dari Pak Maun


Otw ke GAP

Ulu Tranum tempat tercabut tapak kasut Bro Asba

Dah sampai GUS. Solat dulu

GUS
Yeah! dah sampai puncak

Halo World!
Ko nak solat atas tu ke atan? :P
Lena betul Bang Asba ni

Rider Down
Yg Kiri Sekali tu baru bangun tido. Hehe

2 Otai Gunung Bro Khai & Fariff

Kabus Tebal

Lepak2 dulu

Garu kepala ke bang?

Macam kat Morsi

Tranum

Kabus Ribut
Kenapa tu bang?

Sweeper terbaik

Hiker paling muda adik Afif

Dh sampai bawah

To All the Brothers & Sisters I Salute You!




Tuesday, February 6, 2018

Weekend Ride 4 Feb 2018 - Ajoi and Fren


Salam..
Weekend ride kali ni bukan saja dapat berkayuh sama dengan Bro Juhari dan beberapa rider2 Yaafur, tapi juga ada 2 tetamu dr Alam Budiman iaitu Ajoi dan Khairil. Memang meriah geng.


Plan mmg nak start golek 7:30am, tp sebab ada tetamu dr luar kita lanjutkan kul 8am la.. sekali tetamu datang lagi awal daa.. kul 7:10am dah sampai.. 
Alamak.. segan la plak. Geng ARB lagi la.. bila kata kul 8am, paling cepat kul 8:15am baru gerak.. adoiii.. Abg Joe dan Yaafur pun dah siap breakfast.


kali ni kita start offroad dr LTM arah bukit senyap.. ada yang lama tak masuk trail ni, awal2 lagi kita bagi depa seronok layan downhill, tapi kena tolak dulu la.. hahaha

Din Tropix sekarang ni.. mantap beskal dia semuanya carbon... fuhh

Bro Joe turun bersama Cam (anak dia daa) dan geng2 Yaafur. Terima Kasih Bang

Sudah sampai palang utk naik ke Menara DCA

Selepas layan single trail... best kan?

Menuju ke Bukit Kuda, Bro Joe memberi semangat kat Doctor Kita..
Terbaek Doc

Abam Is.. senyum je diaa

Yeahaaaa suda sampai ke puncak bukit Kuda

Kita rest kejap.. sebelum downhill dan last kita panjat lak bukit cermin..

Ride settle kul 11:30am

Terima Kasih dan minta maaf la pada Ajoi dan Khairil sebab korang mesti tak puas.. Aku tak dapat nak extend masa lagi kerana ada hal. Tu pun dah skip 2 tempat. Bila cuba laju sikit ada lak yang tertinggal dan lost.. So kena tunggu dan cari diaorg.
Insyallah ada masa next time kita plan cantik2 punya.. nak buat epic 60-70km pun boleh.

Anyway, mmg terbaek kayuh hari ni.. terima kasih sekali lagi kat semua kawan2 yg berkayuh.
Maaf la kalau rasa kena tinggal ke.. 
Layan downhill  mmg susah nak toleh belakang dan tekan brek.. hahaha

Selamat Berkayuh semua!!

Saturday, February 3, 2018

FRASER HILL 2018


Salam..
Hari Rabu 31 Jan 2018 sempena cuti umum Thaipusam, kami telah merancang utk melawat lagi bukit Fraser. Ada yg belum pernah berkayuh ke sini, ada yang dah berkali2 kayuh jugak. 
Kayuh ke Fraser ni sebenarnya mmg ada tarikan istimewanya. Nak tahu kena la cuba dan rasa sendiri.

Kali ni kami decide utk mula berkayuh dr Masjid KKB. Sebelum2 ini kami bermula dr Dam je. Selepas solat subuh dan breakfast di Fazlina Maju, seawal 8:15pagi seramai 22 org kami pun mulakan kayuhan.

Rider2 Fraser 2018, Zaly, Rani, Abg Farif, Abg Is, Khai, Asba, Akmal, Ankel, Hj Umar, Iskandar, Malik, Shidee Lemao, Tok Moh Nazri, Amin, Wyne, Nurin, Kak Ira, Ajak dan Ajoi, Shahrul. Kali ini Sham dan Abg Azmi jadi support car. Mmg terbaek service diaorg.. 

Sudah sampai di laluan sebelah Dam KKB.

Kali ini 2 org dr geng X-MUO , Ajoi dan Ajak sudi berkayuh dengan kami. Terima Kasih geng!!
Laju kemain diaorg ni...

Tgh syok memanjat tetiba eggbeater Hj Umar buat hal plak.. nasib baik abg yellow azmi as mechanic ada. Dia buat magic, boleh function semula paddle tu.. mmg power..

Lebih kurang kul 10:30 pg dah sampai kat Gap.. rest jap sambil tunggu yg lelain baru kita panjat lagi..

4km lagi nak ke puncak... Pungkok dah start sengal.. kita rest kejap.

Yess.. sampai dah di Tower Clock Fraser Hill. Apa lagi posing sakan la..
Tq Khai utk gambar ni.. berfungsi jugak la Go Pro si Khai ni kalau nak dibandingkan dgn Go Pro Budak Taman Pelangi tu.. hahahaha

Org kata, peluang jgn dilepaskan.. dapat gak bergambo dengan Bendera ARB ni... lama mengidam siott..


Disamping ride to Fraser ni, kami mmg telah merancang utk memberikan penghargaan kepada Atan diatas pencapaiannya dalam event Offroad Dualthon dan Jamboree di Taiping fest pada December 2017. Semuga dengan sedikit saguhati dan penghargaan ini, Atan akan terus kekal aktif dan maju utk menjadi contoh kepada geng2 yang lain.
T.kasih Atan kerana memenuhi permintaan utk datang ke Fraser walaupun dia tak dapat berkayuh.

Lepas acara penyampaian cenderamata oleh Asba, apalagi kita posing la ramai2 sebelum merempit ke bawah.. pasni mmg tah hingat kawan la jawabnya kan..

Sekali sampai Gap masa downhill tu, kuyup beb, punya la lebat hujan..
memula tu mcm slow, lama2 lupa dunia gak.. sekali sekala pandang speedo cecah gak 40-50kmj..
Alhamdulillah kali ni semuanya turun dengan selamat, tiada gegaran otak berulang seperti episod2 Fraser yang lepas. 

Ha tu dia... dah start tekan..

OK sekali lagi ucapan terima kasih kepada sahabat2 yang sudi join Ride to Fraser 2018 kali ni terutama, Shahrul (adik Hisham), Shidee dr Lemao, B29 Tok Moh dan Amin serta Ajak dan Ajoi dr geng kayuh X-MUO.
Last but not least Thanks to LCT (Ladies Cycling Team), Kak Ira, Wyne dan Nurin.. Tidak disangkal lagi korang memang mantap. Bukan biasa2.. teruskan kayuhan. 

Kita Jumpa Lagi di siri kayuhan yang lain pulak..
Kipidap gengg.. keep rolling!!!

Wednesday, October 4, 2017

KW360 Extreme Jamboree - 7 May 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ni pun dah berbulan2 baru nak kuar review ni. Ingat lagi korang dgn jamboree ni?

Aku dah tak berapa nak ingat berapa ramai ARB yg register dan pegi.. Yang aku tau, under ARB, aku, Rani, Asba, dan Ankel je yg kayuh. So kitaorg pegi 3 kereta parking punya la jauh dr tapak event. sebabnya memang tak dibenarkan parking berdekatan dan clash dengan event lain yang start hampir dengan area Flag off. Ikutkan je la..

So kitaorg kumpul sebelah kedai mamak.. nama kedai mamak ni pun aku lupa. nak explain dlm ni lokasi dia pun aku tak tau.. kira lepas parking, setting basikal.. siap2 kayuh ada la dalam 3-5km jugak nak ke tempat flag off.

 Dah ramai beb. Sabo Asba, jgn marah sangat.. hahaha

Sesudah Flag Off dan Dalam Trail
Camne gambo dia ada kat road ni ek.. hahaha
Masuk offroad, main selut la pe lagi.. area ni mmg tak leh kayuh..
Ni Yang malas ni.. melambatkan perjalanan.. hahaha
Dah sampai kat CP berapa ntah ni.. ada cendol beb.. kawan2 yg lain kat belakang so sambil menunggu diaorg sampai, kita layan cendol dulu.
Nyesal gak layan cendol ni.. berderet diaorg potong.. Oii.. minum la cendol.. 
 Cendol Bakar beb
Kayuh punya kayuh sekali tgk tahap redbull punya downhill la..
Badan nak pakai lama.. jgn amik risk, semua sorong, kita pun sorong je la. Last2 semua menggelungsur je.. hahaha

Aksi2 Rider ARB dan Rakan2 bersekutu B29

Zaly
Asba
 Apen
Amin

Garisan Penamat

Apa lagi.. makan la.. rugi kalau tak makan..
B29, Nazri, Apen dan Amin

SELINGAN
Gambo bawah ni viral jugak.. hahaha.. Main lempor je.. tercengang rider2 belakang tu.. mmg ganas

 Utk KW360 kali ni, mmg ramai yg kata agak hardcore dr tahun2 sebelumnya. 
Aku sampai je finishing line, marshall yg tukang tampal ranking kata ramai yg DNF.
Ye la, dah namanya pun extreme, redah je la kan.
Bab arrangement makanan, ramai yg komplen, tukang goreng ayam 1 dapur je. Rider kena beratur menunggu agak lama utk ayam goreng.
Marshall pun kurang terutama area yg agak bahaya. Yang lelain dah tak ingat.. 
Apa la sangat ayam goreng tu, tgk yg atas ni pun kenyang beb.. hahaha
Anyway Tahniah penganjur.. 

Layan tetap layan dan
Selamat Berjamboree..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails