Tuesday, December 13, 2011

KAYUH LASAK 2011


Salam dan selamat sejahtera MTB rider semua.. 
Bertemu kembali setelah berminggu2 sepi tanpa berita.. apa nak di ceritakan tentang KL11 ni?
KAW? kalau nak compare dengan jamboree lain.. yes diakui tiada yang lebih KAW dari KL11. 
among the toughest Mountain Bike Challenge. Itulah yg diperkatakan oleh semua...

ARB dengan 4 org riders Umar, Azlin, Din dan Semboyan bertolak ke P.Pinang pada hari Sabtu.. Umar dengar katanya bersama family sementara Azlin, Din dan Semboyan pool car.

DAY 1
Dalam perjalanan, singgah makan kat Kg Chif. Adik Ipar Chif kawin, dapat la kitaorg tapau sekali.. hehehe

Macam biasa.. yg kuat kayuh memang kuat makan..
Orang dah balik kami baru sampai.. tapi takpe sebab Chif dah prepare baaiiikk punyaaa utk kitaorg melantak.

Lepas makan, tgk2 jam dah kul 7 malam lebih.. confirm miss KL11 punya briefing malam ni. Camne pun kena teruskan ke Komplek Sukan Balik Pulau gak sebab nak amik Goodies. Kalau amik pagi esok, takut tak sempat lak.. karang rider lain dah kayuh, awak sorang2 terkial2 nk mengikat no plat.. gila ahh..
Yearghh.. dah sampai Penang, gambo atas masa parking depan Vistana Hotel di Bayan Baru. Ni pun satu hal. Kami baru sampai je Balik Pulau dapat kol dari geng Cikgu. Diaorg dah amikkan no plat so mintak kami amik sekarang gak sebab depa nak tdo awal. Masa tu jam lebih kurang 9 mlm. Kena la kitaorg patah balik. Adusss.. gawat beb! Lepas amik no plat dr receptionist hotel kitaorg shoot ke Batu Ferringi mencari tempat tdo di Rest House Bank Negara.. fuuhhh best betul bila nampak katil. hehehe
Cun tempat ni.
Sebelah pantai je.. hilang penat lelah travel siang tadi.

DAY 2(Hari Kejadian)

5:30 pagi, bangun, mandi, lepas solat subuh kitaorg siap nak gerak dah ni..masa gerak dah 6:30 pagi.
Jalan dari Feringgi ke Balik Pulau pun berzig-zag macam gaban jugak. Layan aje la..
Sampai2. dah ramai riders yang tak sabo nak kayuh.. 
memang belakang la jawabnye..
Macam biasa sampai2 je setting bike..
Alamak... belakang la bro.. kitaorg rasa, kat belakang kitaorg tak sampai 200 riders.
Tak banyak gambar yg diambil kali ni.. sebab nak focus kayuh je.. tapi disebabkan traffic jam pada 2 tempat, satu start masuk offroad  hinggalah ke puncak bukit pertama.. kedua, sedap2 layan downhill, tetiba kena stop.. jammed lagi rupanya kena cross sungai sebab jambatan rosak.. apa barang ni.
2 tempat ni membazir masa hampir 2 jam.. puuiiii...
Muka masing2 boring je.. tula.. sapa suh start belakang2.. hahaha


KAW Enough? tak larat.. tolak aje.. tak larat tolak.. duduk la pulak.

Sebenarnya ada konpius jugak berkayuh KL11 ni.. apa tak konpius, briefing tak pergi. Tak tau CP mana yg ada cut off time.. tanya marshall, di CP3, dia kata CP4 kul 11, pulun punya pulun, sampai CP4 cun b4 11 pagi. So boleh relax dah. Sampai CP 5 kat depan ada Rela/Polis tunjuk arah, apa lagi I follow.. time layan downhill tarmac, dah rasa lain macam, ye betul... jalan pulang ke finishing..
aikkk.. rupanya member yang sampai CP5 seawal kul 11:30pg pun senasib jugak... aduhhh.

Ada gak nampak no plat rider lain CP1 dan 2 ada sticker... CP3 dan 4 takde.. sbb tak lepas cross sungai pasal jamabtan punya hal, kena chicken loop ke CP5, Marshall kata masa dah tak cukup walaupun baru jam 10:15pagi...tetiba ada sticker CP6, 7, 8, 9.. aikk boleh gitu???Camne diaorg boleh lepas ni??

Malas la nak pikir... camne pun, memang kena dengan KAW ride.. uphill tak putus2.. downhill pun tak putus2.. single trail pun cukup lazat dengan akar, batu.. becak berbuih macam bubur..
Sapa2 nak rasa jom layan KL12 tahun depan.. hehehe

DINNER TIME
Rider2 yang mengharapkan tuah... 
Stage.. KAW ride
Makan untuk round yang ntah ke brapa ntah.. perut dah beso pun tak larat nak tanggung..
boleh pecah beb... tapi baju biru tu memang selamba je.. 
Dari Kiri: Ratu Bukit, Raja Bukit, Women Champ, Men Champ.

Settle Dinner/lucky draw.. balik..
Then....
start your engine... perghhh, aku ni berdengur jugak.. tapi kali ni semboyan kalah.. tak boleh tahan dengan cc motorGP diaorg.. tahap kitai tang corner tu..
nampaknya kena cari sofa kat hall jugak.. 
Zzzzzzzz

DAY 3 (nak balik...)
Bike dah siap loaded atas bumbung..
Terima Kasih Bro Azlin & Bank Negara.. tempat cantik selesa,
rugi la sapa yang tak mo follow hari tu.. sayang masa tak cukup nak santai kat pantai.. walhal 10 tapak dah sampai.. hehehe next time Bro Azlin arrange lagi.. tahun depan bro.. booking awal2..
Macam biasa, on the way back, kita layan nasik kandaqqq.. line clear broo..

Pastu..
Layan Cendol baik punya.. awek pun manissss.. adussss leleh wa cakap lu..
hahahaha...
tengah layan, alamak... mem besar kol suh beli jeruk.. so...
Yaaa.. dipilih.. dipilih.. kasi timbang amoii..

Amacam Bro?? Tahun depan ada brani follow??

KAYUH SAMPAI PUAS BROOO..

nak cerita KL11 lagi? layan link bawah:



0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails