Saturday, February 5, 2011

Jamboree Adela MTB Ride 30 JAN 2011 - D'Day

Salam kepada peminat2 MTB semua.

Jamboree Adela MTB Ride adalah Jamboree Pertama ARB di tahun 2011.
Seperti di post sebelum ni, 6 org riders berdaftar di bwh panji2 ARB. Tapi 2 org menarik diri di saat2 terakhir atas sbb2 tertentu.
Seperti dirancang, hari Sabtu 30/1/11, kami bertolak dr Rawang lebih kurang 9pagi. Berehat di Pagoh, makan, minum, buang apa yg patut dah hampir 1 jam. Slowly drive sebab highway dah mula basah dengan hujan. Kejap lebat, kejap gerimis. Dalam kul 4 ptg sampai le kami di Felda Bkt Easter Gugusan Waha sebab homestay kami disana. Kalau drive dgn 80km/j pun boleh sampai Adela dalam 40min. Ok la tu.

Malangnya sampai je kat "h/stay", Sebab kunci padlock xde, kena la chif Rahim buat kerja amal, potong padlock dulu baru leh masuk berehat.

Hari masih terus-terusan dengan hujan.. dalam kepala kami esok kayuh memang lenjun ni..
trail paling tidak macam kayuh terang malam kulim, x pun macam burung hantu melaka.
Apa2 pun dh datang jauh2 ni.. lenjun macam mana kayuh tetap kayuh..



Macam dah biasa je buat keje potong2 ni. hehehe..





Selepas makan malam, lebih kurang 8 mlm, kami bergerak ke Adela untuk mengambil goodies.
Gambo2 atas tu, haa tu la rupa goodies nya. T'shirt, No Plate, mineral water dan biskut.

Masa nak tido malam, hujan makin lebat.
Pergh.. esok kayuh memamg dasat trail ni.


Seawal jam 6pagi Kami dah bersiap. Chif kami buat final inspection.
Takut2 ada lagi barang yg tertinggal. Haru beb kalau teringgal kasut.
Myden jauh tu.. hahaha
Masa nak bertolak ke Adela, hujan tetap turun. Cis.. tak mo berenti lagi.

Siap awal pun tapi sampai kat lokasi tetap lewat gak.. hampeh betul.
Kitaorg tgk jam belum lagi kul 8.30pg, tapi semboyan dah tiup.
Masa semboyan tiup, Chif masih dengan selipar croc lagi beb.
Sahih corot ni...sebab masa kami berlepas ada la tinggal 5 orang je. Yang lain dah x nampak bontot.

Masa start kayuh hujan still turun, tapi dah kurang laju la..

Alamak Chif, tangan gigil sejuk kot, tu yang blur gambo ni


Eh.. apsal gambo mamat dua org ni x blur plak?
Iskk.. aku lak yang blur..

Rosdan PRCC @ Babat.. Rajin sungguh mamat ni. Kat mana2 Jamboree dia ada.
Jeles gak kami. hahaha


Korang tengok lunyai ke tak lunyai.. trek lunyai, bike lunyai, rider lagi la lunyai..


Chif pun dah mcm putus asa, nak kayuh x boleh, tolak pun sangkut.
Nak pikul berat.. belasah aje la.

Mat Saleh ni tension beb.. hehehe



Pikul bang.. jangan x pikul
Gile arrr hujan makin lebat beb..kuyuppp

 Bro ni sengeh bila tau org nak snap.. cehh

Bain, masa kecik2 main hujan kena marah mak bapak.. dah beso ni xde sapa nak marah,
lantak le nak berkubang pun.. hehehe

Masa kitaorg Q nak cross parit ni, tetiba chif turun cilok ikut lain.
Pelagi, ramai pulak yg follow.. hahaha

Ni kat CP2, hujan lebat giler.. walaupun hujan, smpi CP mesti nk minum.
Ntgah apa2 ntah..

Samseng kg dusun pun kayuh? lunyai ko... hambekkk

Adela punya sebab la esok nya Kota Tinggi lak banjir.. hehehe
1st time kayuh dlm banjir beb.. power la sebab masa kayuh bunyi dayung sampan.



Masa ni la brek depan lunyai.. tu yang x blh layan downhill ni.
Pesal basikal Chif steady je?

Yang ni uphill lunyai gak.. gilo ahhh.. cara paling senang pikul bike sambil mendaki.
Kalau korang tolak, korang pun blh tergelincir turun semula.
Sekali pandang dah macam Wipeout punya rancangan kat Ch 701 beb.

Satu benda yang kitaorg kerap jumpa, bendalah titi ni. mcam2 jenis.
Kira boleh panggil Jamboree Titi Adela gak. Hehehe jangan marah GACC.




At last sampai jugak ARB ke finishing line dengan complete CP.
Tahniah kepada Ayie Bianchi yang turun kayuh dibawah panji2 ARB.
Walaupun start antara 20 org di belakang, berjaya ke finishing line dgn no 77. Gold medal tu bro.

Masa sampai ni hujan masih turun dengan lebat.
Kulit atas bawah dah kecut, perut dah main muzik death metal sejak dari CP 3. Gila lapo beb.
X penah lagi aku kayuh dalam hujan lebat dr mula sampai abis hampir 5 jam.

Anyway, Tq kepada penganjur. Andai tak hujan, mesti syok layan teres dan downhill. Tu pun kami belasah gak walaupun tayar belakang dah macam ular kena palu.
ARB mana boleh tahan tengok teres.. ye tak? hehehe.

2 comments:

Dasat.. lu bila nak start kayuh ni. asyik semput je..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails